Domän
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har aldrig varit viktigare.
Domän definition
Domän, eller domännamn, används för att översätta krångliga IP-adresser till mer lätthanterliga namn. Det är också betydligt lättare att minnas ett domännamn än en IP-adress.
Man skulle kunna säga att den domän som du väljer, blir adresskylten på din eller ditt företags dörr. Den gör det helt enkelt lättare för dina besökare att hitta dig och/eller dina produkter eller tjänster.
Enkelt beskrivet så är domänerna och domännamnen till för att vi människor skall kunna komma ihåg adressen till olika webbplatser.
Vad är en domän/ett domännamn?
Domännamnet är det som du skriver in i din webbläsare för att komma till just den webbplats som du vill besöka, till exempel svt.se, dn.se, forsakringskassan.se eller nmugroup.com.
När du registrerar en domän/ett domännamn så blir det din egen adress på Internet.
IP-adress, domän och DNS – Hur fungerar det?
För att det skall vara lättare för oss människor att komma ihåg adresserna till webbsajter som vi vill besöka så använder vi oss istället av översättningen: Domännamnet.
Med hjälp av DNS (domain name server) så översätts domännamnen som vi skriver in sedan automatiskt till IP-nummer, som datorerna kan förstå, utan att vi som användare vare sig märker av det eller behöver tänka på det.
En huvudfunktion i DNS är alltså att översätta kommunikationen mellan de sifferbaserade IP-adresserna och de textbaserade domännamnen, vilket gör navigeringen på nätet betydligt enklare för oss människor.
Domän: Toppdomäner (TLD)
På Internet så används två typer av toppdomäner, dels de landsspecifika toppdomänerna som .se, .fi eller .dk och dels en typ av toppdomäner som kallas för generiska toppdomäner, t.ex:
- .com
- .org
- .net
- .eu
Domän: Subdomäner/underdomäner
Det finns också någonting som kallas subdomän, eller underdomän, som fungerar som ett tillägg till domänen med den tillhörande toppdomänen. Servrar tilldelas till exempel subdomännamn utifrån sin respektive funktion, till exempel:
- www för webbservrar
- ftp för filservrar
- mail för e-postservrar
Subdomäner används också ofta för att dela upp ett domännamn i olika delar och till exempel hänvisa till olika verksamheter på, eller delar av, webbplatsen så som t.ex. blogg eller store.
Du kan ha hur många subdomäner du vill, det är ingenting som du behöver betala något extra för. Det du registrerar, och betalar för, är själva domännamnet.
Att registrera/köpa domän
Det finns över 146 miljoner registrerade domäner världen över, men trots detta så finns det fortfarande ett enormt antal kvar att välja bland.
När du väl har bestämt dig för att köpa/registrera en domän så gäller det därmed att hitta ett unikt namn för just din domän, någonting som ingen annan redan har tagit.
Det kan också vara en god idé att undersöka den domän som du överväger att köpa beträffande flera olika, lämpliga och aktuella toppdomäner så att du kan vara säker på att ingen annan kan inkräkta på ditt varumärkes eller företags närvaro online.
NMU Group levererar och förvaltar ditt domännamn
– Att de förnyas och är i drift.
Oavsett om ni är en organisation eller koncern, ett IT bolag eller konsulter som hjälper era kunder med att förvalta deras domännamn, så är ni varmt välkomna att kontakta oss.
Vi berättar mer om hur vi kan hjälpa er eller era kunder med domän.
GLOBAL
DOMÄNREGISTRERING
PERSONLIG
RÅDGIVNING
DNSSEC PÅ SAMTLIGA
TOPPDOMÄNER
TEKNISK SUPPORT
MED DIREKT ÅTGÄRD
REGISTRAR FÖR
SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN
RÄTT DOMÄNNAMN
PÅ RÄTT MARKNAD
LOKAL
NÄRVARO
OSLAGBARA
VILLKOR
KONTAKTPERSONER FÖR DOMÄNHANTERING
ADAM SJÖLUND
Domänrådgivare
adam.s@nmugroup.com
0735-16 00 36
DANIEL DOROS
Client Manager
daniel.a@nmugroup.com
0735 – 16 00 37
RAFAL JOHANSSON
Senior Client Manager
rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34