URL
Att ha rätt domännamn för sin verksamhet har aldrig varit viktigare.
URL (Uniform Resource Locator)
URL (Uniform Resource Locator) är sökvägen eller adressen till en webbsida/webbplats på nätet.
– Tänk dig en adress till ett specifikt hus eller ett telefonnummer till en viss person. En URL fungerar på liknande sätt och gör det möjligt att hitta fram till rätt sida och rätt plats på Internet.
En URL adress är alltid unik i hela världen och leder till en bestämd sida och plats.
Vad är en URL?
När du söker efter något på din dator/webbläsare så behöver du en webbadress, också kallad URL, för att hitta rätt.
Man kan tänka sig att en URL består av olika pusselbitar som har olika storlekar och färger. Dessa bitar är åtskilda av tecken så som kolon, punkter och snedstreck. Beroende på hur dessa pusselbitar är kombinerade så kan man nå olika delar av den webbplats man besöker.
Enkelt förklarat så anger URL:en information om hur man ska komma åt någonting. Den används för att ange HUR man ska hämta, VARIFRÅN man ska hämta och VAD man ska hämta.
URL:er eller webbadresser är uppbyggda på följande sätt:
- hur-man-kommer-dit://vart-man-ska-gå/vad-man-ska-hämta
En url adress kan innehålla åäö, men bör inte göra det. Orsaken är att det kan ställa till problem då dessa tecken representeras olika på olika datorer.
– Bäst är att hålla sig till bokstäverna a-z och siffrorna 0-9, samt olika tecken som punkter, kolon och snedstreck.
URL består av flera delar
En URL kan vara uppbyggd av många olika delar, men består alltid av åtminstone tre.
Dessa är:
- schema/protokoll
- domännamn
- top-level domän
Om webbsidan innehåller flera undersidor så kommer det ett tillägg efter domänen i form av ett underbibliotek eller en sökväg.
Om det sedan rör sig om en specifik fil så tillkommer det ytterligare ett snedstreck där filnamnet (resursnamnet) anges samt vilken filtyp det är.
De olika delarna i en URL
En URL består av flera olika delar som var och en visar olika information som är nödvändig för att hitta rätt på Internet och nå fram till den resurs du letar efter t.ex. en webbplats eller en viss text på en specifik sida.
Schema/protokoll
Med schema-/ protokolldelen av en URL så talar vi om HUR vi ska få tag på den information (den resurs) vi är ute efter.
Schemat/ protokollet styr upphämtandet och skickandet av data mellan hemsidor och servrar. Den genererar filer, såsom hemsidor, till webbläsaren och fungerar som en slags sändare mellan din dator och den server som har informationen som eftersökes – en slags mellanhand.
Det finns många olika varianter man kan ange här, till exempel http:// eller ftp://.
- HTTP (Hypertext Transfer Protocol) talar om för webbläsaren vilket protokoll den ska använda, det vill säga vilket “språk” som ska användas för att utnyttja den angivna resursen.
- FTP (File Transfer Protocol) anger att vi skall titta i ett filarkiv.
Domännamn
Här talar vi om för webbläsaren VARIFRÅN den kan hämta resursen. Det som anges här är oftast ett så kallat domännamn, vilket är en typ av internetadress.
Top-level domän (TLD)
Webbadresser, eller domännamn, består av flera nivåer. En av dessa är Top-level domän, som är den del av webbadressen som kommer efter den sista punkten.
När du registrerar en domän så gör du vanligtvis två huvudsakliga val. Du väljer dels vad din domän ska heta (t.ex. ditt namn, ditt företags namn, ditt varumärke etc) och dels under vilken TLD (top-level domän) som du vill lägga domänen, t.ex: .se, .com, .org, .net eller .dk
Sökväg
Nästa del, efter Top-level domänen och från första ”/” till sista ”/” anger sökvägen i katalogerna för det dokument man söker.
Till exempel: https://www.nmugroup.com/domanregistrering/
– Här är det domänregistrering som är sökvägen.
Om det sedan rör sig om en specifik fil så tillkommer det ytterligare ett snedstreck där filnamnet (resursnamnet) anges samt vilken filtyp det är.
Resursnamnet eller filnamnet talar om vilken resurs, vilken information, på servern vi är ute efter. Det vill säga VAD vi vill få tag på.
Resursnamnet talar om för servern var den ska finna resursen och vad den heter. Ofta består denna del av ett filnamn, inklusive dess läge i filträdet. Det kan röra sig om till exempel en HTML-fil, ljud- eller videofil.
NMU Group – ett självklart val för starka varumärken
NMU Group har passion för domännamnsrelaterade tjänster och vår vision är att vara ett självklart val för starka varumärken och företag som ställer höga krav på leverans och vill ha en enkel och trygg hantering av sin digitala närvaro på Internet.
Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning, snabbare responstider och personlig service.
Genom vår kunskap och långa erfarenhet, är vi en unik leverantör inom domännamn och URL.
GLOBAL
DOMÄNREGISTRERING
PERSONLIG
RÅDGIVNING
DNSSEC PÅ SAMTLIGA
TOPPDOMÄNER
TEKNISK SUPPORT
MED DIREKT ÅTGÄRD
REGISTRAR FÖR
SKANDINAVISKA DOMÄNNAMN
RÄTT DOMÄNNAMN
PÅ RÄTT MARKNAD
LOKAL
NÄRVARO
OSLAGBARA
VILLKOR
KONTAKTPERSONER FÖR DOMÄNHANTERING
ADAM SJÖLUND
Domänrådgivare
adam.s@nmugroup.com
0735-16 00 36
DANIEL ANDERSSON
Domänrådgivare
daniel.a@nmugroup.com
0735 – 16 00 37
RAFAL JOHANSSON
Senior Client Manager
rafal.j@nmugroup.com
0735 – 16 00 34